Производителят на млечни продукти с марката “Жоси Георги Цолов Георгиев поискал от

...
Производителят на млечни продукти с марката “Жоси Георги Цолов Георгиев поискал от
Коментари Харесай

Гешев приел подкуп от бизнесмен, за да “опраска” съдружника му?

Производителят на млечни артикули с марката “ Жоси ”  Георги Цолов Георгиев  поискал от прокурор Иван Стоименов Гешев съдействие против съдружника си. В подмяна той трансферирал на бащата на Гешев дял във компанията си. Но вместо да “опраска ” съдружника, Гешев се обърнал против Георгиев, който изгубил всичко. Смразяващият роман на Георгиев, който е подал сигнали в Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването, намира и писмено удостоверение в Търговския указател.

Историята с потребление на прокуратурата като бухалка припомня за случая “Осемте Джуджета ”. Тя стартира през 2013 година, когато съсобственикът на “ Жоси ” ООД, една от най-големите компании в млекопреработвателния отрасъл, уличил съдружника си Симеон Присадашки в сиво счетоводство, източване на компанията и неплащане на Данък добавена стойност. 

Заради персоналното си другарство с Иван Гешев , тогава редови прокурор в СГП, Георги Цолов се обърнал за подпомагане към него за премахване на Присадашки и му предложил имотна полза – дял във компанията си. В резултат на “сделката ” обаче Георгиев изгубил компанията си, бил заставен да заплати 30 000 лева “такса успокоение ” и му запалили дома. 

Като доказателство за сивото счетоводство Георгиев  и документи през 2019 година на открита конференция в Българска телеграфна агенция проведена от Сдружение БОЕЦ. Той обаче не загатна съответни имена и казусът не провокира публичен интерес.

Наскоро Георги Георгиев още веднъж описа за тези събития в предаването на Люба Кулезич “Честно казано ” от 8 декември, като там загатна името на основния прокурор Гешев:

Иван Гешев , който беше на ниско равнище прокурор… той пое ангажимент и се срещна с съвсем всички елементи на нарушаванията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов непосредствен юрист, Велимир Атанасов ” – сподели Георгиев.


Георги Георгиев в предаването на Люба Кулезич на 8 декември 2021 г.
 

Пред БРРД Георги Георгиев даде и други елементи за този ангажимент на прокурора. Той описа, че Иван Гешев се бил видял с прокурор Емилия Русинова, която тогава му е директен шеф в СГП, с цел да изиска от нея да стартират следствени дейности против Присадашки. 

Русинова обаче била доста близка със Симеон Присадашки и отказала да спомага за “опраскването ” му, съобщил Гешев на Георгиев след срещата.
Семейни познати
Потърсена по телефона с въпрос дали е близка със Симеон Присадашки Емилия Русинова не отхвърли, само че отхвърли съответен отговор с думите:  “Нито давам изявленията, апелирам Ви се, не ме търсете за такива неща ”.

“Семейни познати сме ” – по този начин характеризира Присадашки по телефона връзките си с някогашния началник на столичното разследване Русинова. Той отхвърли да е получил поддръжка от Русинова в комерсиалните си прения с Георгиев за компанията “ Жоси ”.

След като блъснал на камък при “семейната позната ” Русинова, Гешев предложил на Георгиев друга скица за справяне с Присадашки. Той го насочил към някогашния арбитър и след това адвокат Велимир Атанасов, който трябвало да оформи писмено следното: изключване на Симеон Присадашки от компанията и по едно и също време прекачване на дял от “ Жоси ” на непосредствен на Гешев.

За това прекачване също стана въпрос в предаването на Люба Кулезич, само че Георгиев не загатна името на лицето, на което е трансферирал дял от компанията си.

“Аз в случай че би трябвало да го загатна, би трябвало да загатвам други имена, дано проверяващите да си свършат работата. Имам десетки пъти дадени показания ”.

В предаването Георги Георгиев беше придружаван от неговия адаш от Групово дело БОЕЦ, също Георги Георгиев. След това водачът на БОЕЦ е получил закани по телефона, описа самия той пред наш кореспондент.
Бащата на Гешев – съучастник в “ Жоси
БРРД и БОЕЦ обаче откриха с документи, че прехвърлянето на дялове се е състояло и като нов съучастник в “ Жоси ” се е появил Стоимен Тодоров Гешев – татко на Иван Гешев. Всички документи по случая са налични във вписването с номер 20140827112213 и са налични с електронен подпис .
 Протокол от общо заседание на “ Жоси ” ООД, на което Стоимен Гешев става съучастник.
Това събитие придава тежест на описа на Георги Георгиев, съгласно който, в случай че е меродавен, Иван Гешев е направил дейности по работа против обещана и осъществена имотна полза. В Наказателния кодекс това е дефиницията за рушвет, без значение от резултата на тези дейности. 

Проверка на БРРД и БОЕЦ в архивите на съда и в Търговския указател извади нескрито, че на 14 август 2014 съдружникът във компания “ Жоси ” Симеон Присадашки е изключен, а на негово място като съучастник влиза Стоимен Тодоров Гешев, роден 1939 година Заявленията за регистриране на тези условия са обществени в Търговския указател. Те не са вписани дефинитивно, защото Присадашки апелира изключването си в съда.
 Молба от Стоимен Гешев да бъде признат като съучастник във компанията “ Жоси ”.
Допълнителна инспекция в Имотния указател сподели, че лицето Стоимен Тодоров Гешев, родено 1939 година и неговата брачна половинка са дарили парцел на лицето Иван Стоименов Гешев с ЕГН съвпадащо с това на основния прокурор Иван Гешев. Така отпада подозрението, че Стоимен Гешев от “ Жоси ” е друго лице. Става дума точно за бащата на Иван Гешев.
 Стоимен Гешев е татко на Иван Гешев.
Видно от документите в Търговския указател, адв. Велимир Атанасов съпровожда Георги Цолов Георгиев при нотариус, пред който е направен констативен протокол за общо заседание и изключване на Присадашки от “ Жоси ”. Твърди се, че той е позволил финансови нарушавания на стойност 300 000 лева Адвокатът на Присадашки също участва пред нотариуса и възразява, че събранието е нелегално. /факсимиле/
 Адв. Велимир Атанасов движи изключването на Присадашки от компанията “ Жоси
По документи Гешев – татко получава едвам 2% от капитала на компанията, който съгласно ГФО на “ Жоси ” за 2013 година се равнява на 605 хиляди лева Според думите на Георги Георгиев ангажимента с Гешев – наследник е била за 20% или 121 000 лева от капитала, само че юрист Велимир Атанасов, който изготвил документите, вписал единствено 2%. 

Самата компания стои добре на пазара по това време и е имала предложение от гръцка компания да бъде изкупена за 6 милиона евро. При такава капитализация на компанията скромните два % на Стоимен Гешев набъбват до 240 000 лева
Обрат: Гешев против “ Жоси
“Незначителният ” дял за Стоимен Гешев обаче не се понравил на бъдещия основен прокурор, който отказал да спомага за отстраняването на Присадашки, а върху Георги Георгиев се изсипали закани и заканата, че в случай че не заплати 30 000 лева той ще бъде репресиран. 

Плащането от Георги Георгиев станало в адвокатската фирма на същия този юрист Велимир Атанасов в наличието на Стоимен Гешев. След като взел парите, Атанасов уведомил Георгиев, че след седмица имал спогодба да се види с Иван Гешев в Гърция.

Въпреки платения “откуп ” къщата на Георгиев била запалена и репресиите против него траяли.

Едновременно с тези събития Присадашки апелира изключването си като съучастник. Започва правосъдна сага, която още не е завършила, само че на процедура след 2014 година Георгиев e отхвърлен от компанията си и бизнеса му е в ръцете на някогашния му съучастник. 

Според Георгиев всичко това се дължало на смяната на отношението на Иван Гешев , който не бил удовлетворен, че татко му получил единствено 2% от компанията, а не 20%, както му било дадено. 

Именно след този миг ходът на следствието на незаконната скица за източване на Данък добавена стойност и финансови злоупотреби в “ Жоси ” се обръща против Георгиев, а всичките му сигнали, в това число подадени и персонално до Иван Гешев , приключват с преустановяване.

Всичко това е разказано в сигнал на Георги Георгиев до Министерство на вътрешните работи, по който той наскоро е бил разпитан, научи БРРД. Разпитан е бил и Стоимен Гешев.

Сигнал с сходно наличие Георгиев е внесъл и до Министерството на правораздаването. В него предприемачът показва съответни образци, уличаващи Иван Гешев в незаконно безучастие и прикриване на икономическите закононарушения, както и за репресиите по отношение на него от страна на прокуратурата. БРРД и БОЕЦ разполагаме с входящия номер и текста на сигнала. Георгиев прави и други скандални изказвания за дейности на Гешев по делото КТБ, за които обаче няма писмено удостоверение или втори очевидец. 

БРРД опита да се свърже с адв. Велимир Атанасов, който е някогашен арбитър от Софийски областен съд, напуснал  през 2008 година Той не отговори на многочислените ни повиквания по телефона.

Службата за връзки с обществеността на прокуратурата не отговори на изпратените от нас въпроси.
Девето джудже – Главен прокурор
Историята с “ Жоси ” мощно припомня проблема с компанията “Изамет ”, разказан от предприемача Илия Златанов пред АКФ и Биволъ преди две години и станал известен като “Осемте джуджета ”.

Златанов търси помощта на Петьо Еврото, с цел да реши посредством прокуратурата  бизнес спор със личния си наследник, с който са съдружници в асансьорната компания “Изамет ”. В подмяна той трансферира част от бизнеса си и заплаща в кеш и злато. Специализирана прокуратура упреква сина му, само че след това целия бизнес на Златанов е захласнат от Петьо Еврото и жена му Любена Петрова.

Според описа на Георгиев – “ Жоси ”, такава спогодба за следствие на бизнес съперник и съучастник е имало с Иван Гешев. Последвалите събития обаче водят до “опраскването ” на самия Георги Георгиев.

Присадашки освен съумява да се разпорежда еднолично с “ Жоси ”, само че и да разгласи компанията в неплатежоспособност. Това става посредством дълг от 1,5 млн. лева към банка, изкупен от компания на жена му –  “Моника 871 ” ЕООД. През 2020 година дългът е цедиран на новосъздадената компания “ИМС 2020 ” ЕООД. Собственик на “ИМС 2020 ” е Иванка Славкова, близка до Присадашки. Справка в Имотния указател демонстрира, че през 2001 година сем. Присадашки продават апартамент в София на семейство Славкови. 

Дългът е гарантиран с многочислени парцели и индустриалната база на “ Жоси ”, която в предишното беше един от огромните производители на млечни артикули, изнасяни и в чужбина. Предстои обществен търг за ликвидация на активите на компанията.

Все отново правосъдните искания на Присадашки против решението той да бъде изключен от “ Жоси ” и като съучастник да встъпи Стоимен Гешев са дефинитивно отхвърлени с  номер 306 от 17.10.2018 г. 

Към момента няма спънки вписването в Търговския указател, замислено от Иван Гешев през 2014 година, да бъде осъществено. Това обаче ще направи Георги Георгиев и Стоимен Гешев длъжници на Национална агенция за приходите. Според регистрите на приходната организация “ Жоси ” дължи 555 705,96 лева

Атанас Чобанов, Димитър Стоянов

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР